Echo

Annemiek Gelissen is naast vroedvrouw ook volledig gediplomeerd echoscopiste. Je kunt bij onze praktijk dus heel gemakkelijk terecht voor alle nodige echo’s.

Ook als je niet bent ingeschreven bij onze praktijk kun je een echo aanvragen, dat staat los van de verloskundige zorg die je elders krijgt. We hebben korte wachttijden en van tijd tot tijd ook avondspreekuren en spreekuur op zaterdag. Voor de geavanceerde medische echo’s werken we samen met het OLVG West en het VU medisch centrum.

Hoe werkt het?

Echoscopie werkt op basis van ultrageluid, deze geluidsgolven zijn niet schadelijk voor jou of je kindje. Er zijn twee manieren om een echo te maken: uitwendig via de buik en inwendig via de vagina. Tot 10 weken is de echo altijd inwendig omdat de baarmoeder nog niet groot genoeg is om via de buik te bekijken. Soms lukt ook na deze termijn de echo inwendig beter, we kijken wel altijd eerst of het via de buik mogelijk is. Vanaf 11 weken maken we de echo’s via de buik.

Je hoeft je buik van te voren niet in te smeren, zonder crème lukt de echo beter. Het is ook functioneel voor de echo als je blaas een beetje gevuld is. Verder is het handig om de uitgebreide echo’s ook ruim in je eigen agenda in te plannen, dan komen we geen tijd te kort.

We vragen je vriendelijk om tijdens de medische echo’s niet te filmen of foto’s te maken. De echoscopiste moet zich kunnen concentreren op het medisch onderzoek. Opnames bij de echo’s op eigen verzoek kunnen wel.

Wanneer welke echo?

We maken echo’s om te kijken hoe het met je zwangerschap gaat en of jij en je kindje gezond zijn. Zo kunnen we onder andere zien hoe het staat met de groei van je baby en hoe de placenta ligt. Als je niet bent ingeschreven bij ons dan krijg je op verwijzing van je verloskundige of huisarts een echo. Het kan ook zijn dat je op eigen verzoek en tegen betaling een echo wil laten maken.

Over het algemeen krijg je eerst een termijnecho, tussen de 10e en 12e week. Aan de hand van deze echo kunnen we zien hoe ver de zwangerschap is gevorderd en wanneer je bent uitgerekend. De eerste echo kan ook een minder leuke aanleiding hebben, namelijk bloedverlies. Bloedverlies kan betekenen dat het vruchtje niet levensvatbaar is, maar het kan ook loos alarm zijn. De echo maakt dan duidelijk of het hartje klopt of niet.

Rond de termijnecho beslis je na een gesprek met je verloskundige, als je meer wilt weten over prenatale screening, of je een van de aangeboden testen wilt doen; de NIPT-test of de combinatietest.

Beide testen zijn prenatale screeningstesten om te onderzoeken op Down-, Edwards- en Patausyndroom. NIPT betekent niet-invasieve prenatale test. Dit is een bloedonderzoek waarvoor 2 buisjes bloed wordt afgenomen via de arm. Per 1 april 2017 is de NIPT beschikbaar voor zwangeren als eerste screeningstest via de Trident 2 studie. Als je meer over de NIPT-test wil lezen klik dan hier.

De combinatietest bepaalt de kans dat je kindje een van de 3 bovengenoemde chromosomale afwijkingen heeft. De test bestaat uit bloedafname bij de moeder, dit kan tijdens de termijnecho en een nekplooimeting via de echo. De nekplooimeting plannen we iets later in, rond de 11 tot 13 weken omdat de baby dan de juiste lengte heeft. Hier lees je alles over de combinatietest en de eventuele gevolgen en van de uitkomst.

Rond de 19 weken is er het structureel echoscopisch onderzoek (SEO), ook wel de 20 wekenecho. Met deze echo kunnen we de groei beoordelen, de hoeveelheid vruchtwater en de positie van de placenta. Daarnaast brengen we ook de belangrijkste orgaansystemen van je kindje in beeld om eventueel ernstige, zichtbare, lichamelijke afwijkingen op te sporen. De uitkomst van deze echo biedt geen garantie op een gezonde baby, niet alle afwijkingen zijn te zien op de echo. Je kunt zelf kiezen of je deze echo wilt en we raden je aan goed te overleggen met je verloskundige. Hier vind je uitgebreidere informatie over het hoe en het waarom van de 20 wekenecho. Als er bijzonderheden zijn verwijzen we voor verder onderzoek door naar het VUmc.

Eventuele verdere echo’s maken we als de verloskundige of huisarts meer wil weten over de ligging van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater of de groei van de baby. Je kunt ook op eigen verzoek een echo aanvragen, bijvoorbeeld omdat je het geslacht van de baby wilt weten. We bieden alleen 2D-echo.

Tarieven en betaling

Ben je niet bij onze vroedvrouwenpraktijk ingeschreven? Neem dan een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje mee. Kom je voor een medische echo, neem dan ook je verwijsbrief van de huisarts of eigen verloskundige mee.

Betaling per pin heeft onze voorkeur, betalen met een creditcard kan niet.

  • De termijnecho of vroege echo wordt vergoed door de verzekeraar: € 44,43
  • Het SEO wordt vergoed door de verzekeraar: € 148,89
  • Echo’s om medische redenen, zoals specifiek diagnostisch onderzoek worden ook vergoed door de verzekeraar: € 37,02
  • De combinatietest moet je zelf betalen: € 170,13

Bij de echo’s op eigen verzoek bieden we verschillende mogelijkheden. De echo’s duren 15 minuten en zijn 2D:

  • Bevestiging van de zwangerschap: inwendige echo of via de buik. Je krijgt de echo-foto’s mee in een mapje. Kosten: € 29,-
  • Geslachtsbepalingsecho: via de buik en kan vanaf 15 weken. Je krijgt echo-foto’s mee in een mapje. Kosten: € 47,-
  • ‘Een kijkje naar je kind’: echo via de buik. Deze echo kan op ieder moment in de zwangerschap tussen de 17 en 42 weken. Kosten: € 47,-
  • De NIPT betaal je op www.niptbetalen.nl en kost € 175,00

Als je niet op je afspraak kunt komen, verzoeken we je de afspraak te annuleren. Bijtijds afmelden mag per telefoon 06-31939897 of per mail: contact@veiligegeboorte.nl

Zeg je de afspraak korter dan 24 uur van te voren af of verschijn je niet op je afspraak, dan kunnen wij je de kosten in rekening brengen.

Disclaimer

Vraag hier een echo aan