Bij Veilige Geboorte kun je je spiraal laten zetten door Annemiek Gelissen, zij is hierin gespecialiseerd. Je hoeft niet persé al bekend te zijn bij ons: iedereen is welkom om een spiraal te laten zetten, ook als je (nog) niet zwanger bent geweest. Bij Veilige Geboorte beschikken we over een echo-apparaat en daardoor kan Annemiek direct kijken of het spiraal goed geplaatst is.

Er zijn twee soorten spiraaltjes die je kunt laten zetten: het hormoonspiraal (Mirena & Kyleena) en het koperspiraal (T-Safe), deze bevat geen hormonen. Je bent na plaatsing direct beschermd tegen zwangerschap en het koperspiraal kan zelfs gebruikt worden als ‘morning after’, wanneer het spiraal wordt geplaatst binnen 5 dagen na onveilig vrijen.

Spiraal plaatsen

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel en je hebt 2 soorten hormoonspiralen, de Mirena en de Kyleena. De Kyleena bevat minder hormonen dan de Mirena. Met deze spiralen ben je 5 tot 6 jaar beschermd tegen een zwangerschap. Het hormoonspiraaltje geeft een kleine hoeveelheid progestageen af waardoor je baarmoederhals wat stugger wordt en uiteindelijk niet meer opbouwt en zo kan het eitje zich niet nestelen en blijft bij sommige dames op den duur de menstruatie uit.
Beide spiralen kosten ongeveer rond de 150 euro wanneer ze niet vergoed zijn en voor een hormoonspiraal heb je een recept nodig welke wij voor je kunnen uitschrijven.

Koperspiraal

Een koperspiraal is ook een betrouwbaar anticonceptiemiddel zonder hormonen. Je bent afhankelijk van het type spiraal 5-10 jaar beschermd. Koper zorgt ervoor dat zaadcellen inactief worden, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden.

De kosten van het koperspiraal zijn 78.04 euro (T-Safe) en wanneer het verzekerd is heb je een recept nodig welke wij voor je uit kunnen schrijven.

Hoe wordt een spiraaltje geplaatst?

Annemiek zal voorafgaand aan het plaatsen een echo maken om te kijken naar de grootte en ligging van je baarmoeder en om te kijken of je niet zwanger bent. Als dit in orde is volgt een kort inwendig onderzoek om de baarmoedermond te lokaliseren en daarna is een spiraal snel gezet. Wederom wordt middels echo gekeken of hij goed geplaatst is. Na je menstruatie kun je terug komen voor een echo-controle om te kijken of het spiraaltje goed zit. Na het plaatsen van je spiraaltje ben je direct beschermd tegen een zwangerschap. Je kunt na het zetten eventjes  last hebben van onregelmatig bloedverlies; “spotting”. Voordeel aan dit anticonceptiemiddel is dat je na verwijdering vrijwel meteen je natuurlijke cyclus weer hebt en dus de mogelijkheid om zwanger te worden.

Praktische informatie

Als je zwanger bent geweest zetten wij een spiraal vanaf 10 weken na de bevalling.

Het plaatsen van een spiraal is gedekt door de verzekering, de kosten van de spiraal zelf kan al dan niet door je verzekering gedekt zijn, je hebt hiervoor dan een aanvullende verzekering nodig.