Echoscopie-Amsterdam-West

Echo

Annemiek Gelissen is naast vroedvrouw ook volledig gediplomeerd echoscopiste. Je kunt bij onze praktijk dus heel gemakkelijk terecht voor alle nodige echo’s.

Ook als je niet bent ingeschreven bij onze praktijk kun je een echo aanvragen, dat staat los van de verloskundige zorg die je elders krijgt. We hebben korte wachttijden en van tijd tot tijd ook avondspreekuren en spreekuur op zaterdag. Voor de geavanceerde medische echo’s werken we samen met het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Hoe werkt het?

Echoscopie werkt op basis van ultrageluid, deze geluidsgolven zijn niet schadelijk voor jou of je kindje. Er zijn twee manieren om een echo te maken: uitwendig via de buik en inwendig via de vagina. Tot 10 weken is de echo altijd inwendig omdat de baarmoeder nog niet groot genoeg is om via de buik te bekijken. Soms lukt ook na deze termijn de echo inwendig beter, we kijken wel altijd eerst of het via de buik mogelijk is. Vanaf 11 weken maken we de echo’s via de buik.

Je hoeft je buik van te voren niet in te smeren, zonder crème lukt de echo beter. Het is ook functioneel voor de echo als je blaas een beetje gevuld is. Verder is het handig om de uitgebreide echo’s ook ruim in je eigen agenda in te plannen, dan komen we geen tijd te kort.

We vragen je vriendelijk om tijdens de medische echo’s niet te filmen of foto’s te maken. De echoscopiste moet zich kunnen concentreren op het medisch onderzoek. Opnames bij de echo’s op eigen verzoek kunnen wel.

echoscopie amsterdam

Wanneer welke echo?

We maken echo’s om te kijken hoe het met je zwangerschap gaat en of jij en je kindje gezond zijn. Zo kunnen we onder andere zien hoe het staat met de groei van je baby en hoe de placenta ligt. Als je niet bent ingeschreven bij ons dan krijg je op verwijzing van je verloskundige of huisarts een echo. Het kan ook zijn dat je op eigen verzoek en tegen betaling een echo wil laten maken.

Over het algemeen krijg je eerst een termijnecho, tussen de 10e en 12e week. Aan de hand van deze echo kunnen we zien hoe ver de zwangerschap is gevorderd en wanneer je bent uitgerekend. De eerste echo kan ook een minder leuke aanleiding hebben, namelijk bloedverlies. Bloedverlies kan betekenen dat het vruchtje niet levensvatbaar is, maar het kan ook loos alarm zijn. De echo maakt dan duidelijk of het hartje klopt of niet.

Rond de 13 en 19 weken zijn er optioneel twee structureel echoscopische onderzoeken (ETSEO & TTSEO), ook wel de 13- en de 20weken-echo genoemd. Met deze echo’s kunnen we de groei beoordelen, de hoeveelheid vruchtwater en de positie van de placenta. Daarnaast brengen we ook de belangrijkste orgaansystemen van je kindje in beeld om eventueel ernstige, zichtbare, lichamelijke afwijkingen op te sporen. De uitkomst van deze echo biedt geen garantie op een gezonde baby, niet alle afwijkingen zijn te zien op de echo’s. Je kunt zelf kiezen of je deze echo’s wilt en we raden je aan goed te overleggen met je verloskundige. Als er bijzonderheden zijn verwijzen we voor verder onderzoek door naar het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Eventuele verdere echo’s maken we als de verloskundige of huisarts meer wil weten over de ligging van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater of de groei van de baby. Je kunt ook op eigen verzoek een echo aanvragen, bijvoorbeeld omdat je het geslacht van de baby wilt weten. We bieden 2D, 3D en 4D-echo’s aan.

Prenatale screening (onderzoeken tijdens de zwangerschap)

Nu je zwanger bent, krijg je door ons een counselingsgesprek aangeboden om de mogelijkheden van prenatale screening in de zwangerschap uitgebreid te bespreken. Jij en jouw partner bepalen zelf of jullie in de zwangerschap een of meerdere van deze onderzoeken wilt laten doen. Vroeg in de zwangerschap kun je ervoor kiezen om onderzoek te laten doen naar het down-, edwards-, of patausyndroom door middel van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en kies je om de 13 en 20-weken echo wel of niet te doen, waarbij er gekeken wordt of je ongeboren kind een aangeboren afwijking heeft. Alle zwangere vrouwen komen in aanmerking voor prenatale screening. Dit is niet afhankelijk van leeftijd, gezondheid of andere factoren. Geen enkele test is verplicht en je betaalt deze testen deels zelf. Meer informatie over deze onderzoeken vind je op: https://www.pns.nl/prenatale-screeningen . Op deze website staat ook een keuzehulp als ondersteuning wilt bij het maken van een keuze. Het is belangrijk om een bewuste keuze te maken.

In Nederland zijn er drie onderzoeken:
1. Prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom (NIPT) (in studieverband)
2. De 13 weken echo (ETSEO): vroege screening op lichamelijke afwijkingen (in studieverband)
3. De 20 weken echo (TTSEO): screening op lichamelijke afwijkingen

Tijdens de zwangerschap kun je onderzoeken of je ongeboren kind een aangeboren of een lichamelijke afwijking heeft. Dit heet prenatale screening. ‘Prenataal’ betekent ‘voor de geboorte’ en screening is een onderzoek door middel van een test of een echo. Als uit een van deze testen blijkt dat de uitslag afwijkend, de kans verhoogd is, of er worden bij het echo-onderzoek afwijkingen gezien of een vermoeden hierop, kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Dit vervolgonderzoek wordt prenatale diagnostiek genoemd. Bekende onderzoeken van prenatale diagnostiek in Nederland zijn: de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO).

Sommige vrouwen kunnen direct in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek. Bijvoorbeeld bij eerder een kind met een chromosomale afwijking, of bij bepaalde medicijnen. Ook als er bij de prenatale screening een aanwijzing op een syndroom of ernstige afwijking wordt geconstateerd wordt indien er een reden voor is je door een arts in het ziekenhuis prenatale diagnostiek aangeboden.

Op dit moment heb je in Nederland de keuze een 1e trimester screeningstest; de NIPT test. Dit is een niet invasieve testen (je ongeboren kind en ook jijzelf lopen hierbij geen risico) om te beoordelen of je een verhoogd risico hebt op een kind met het down-, edwards- of patausyndroom. Het onderzoek geeft een verhoogd risico aan, geen uitsluitsel. Mocht er een verhoogd risico uit de test komen, dan kan je ervoor kiezen om verder onderzoek te doen om zekerheid te krijgen: dit kan door middel van de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Hierbij bestaat een zeer kleine kans op een miskraam. Als je meer wilt lezen : https://www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom/vervolgonderzoek

Op https://www.pns.nl/ is uitgebreide informatie te vinden en worden alle aangeboden testen individueel omschreven.

Hoe is de landelijke organisatie?

Prenatale screening valt onder de Wet op Bevolkingsonderzoek (WBO) en daarmee worden er strikte eisen gesteld aan alle counselors (verloskundigen en gynaecologen) en echoscopisten. De eisen zijn onder andere dat je voldoende scholing volgt, voldoende counselingsgesprekken voert of echo’s maakt en dat je een echo-apparaat gebruikt dat aan de juiste eisen voldoet ten aanzien van beeldkwaliteit. Als je als zorgverlener voldoet aan de eisen, kun je een contract afsluiten met een regionaal centrum voor prenatale screening. Dit centrum is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole op uitvoering van de prenatale screening. (lees hier de kwaliteitseisen)

Tarieven en betaling

Ben je niet bij onze vroedvrouwenpraktijk ingeschreven? Neem dan een geldig identiteitsbewijs en verzekeringspasje mee. Kom je voor een medische echo, neem dan ook je verwijsbrief van de huisarts of eigen verloskundige mee.

De termijnecho, 20 weken echo en echo’s met indicatie worden vergoed door de zorgverzekering, de 13 weken echo door het Rijk (deze is in studieverband).
Bij de echo’s op eigen verzoek bieden we verschillende mogelijkheden. De echo’s duren 15 minuten en zijn 2D of 2D/3D/4D:

  • Bevestiging van de zwangerschap: inwendige echo of via de buik. Je krijgt de echo-foto’s mee in een mapje. Kosten: €57,-
  • Geslachtsbepalingsecho: via de buik en kan vanaf 14 weken. Je krijgt echo-foto’s mee en je mag zelf een filmopname maken. Kosten: €57,-
  • ‘Een kijkje naar je kind’: echo via de buik. Deze echo kan op ieder moment in de zwangerschap tussen de 17 en 42 weken. Kosten: €57,- tegen een meerprijs van €10,- kan er een 2D/3D/4D echo gemaakt worden.

Betaling per pin heeft onze voorkeur, betalen met een creditcard kan niet.

De NIPT betaal je voor het bloedprikken op www.niptbetalen.nl en kost €175,00.

Als je niet op je afspraak kunt komen, verzoeken we je de afspraak te annuleren. Bijtijds afmelden mag per telefoon 06-31939897 of per mail: contact@veiligegeboorte.nl. Zeg je de afspraak korter dan 24 uur van te voren af of verschijn je niet op je afspraak, dan kunnen wij je de kosten in rekening brengen.

Disclaimer

Vraag hier een echo aan
echo-zwangerschap-amsterdam-west

Deel deze pagina op social media of via e-mail.